Hoppa till innehåll

Miljösmart bostadsbyggare investerar i hälsosam arbetsmiljö

Som unik leverantör av Svanen-märkta lägenheter ligger K2A Trähus AB helt rätt i tiden. Den grön-vita symbolen säkerställer att lägenheterna uppfyller Svanens krav för en hälsosam inomhusmiljö med så lite klimatpåverkan som möjligt. Att arbeta i en produktionsmiljö med trä som huvudmaterial har dock sina utmaningar.

Höga partikelhalter

Alla bostäder från K2A Trähus tillverkas i en av de två inomhusanläggningarna, antingen i Valdemarsvik eller i Gävle. Det faktum att byggarbetsplatserna är inomhus innebär flera fördelar, t.ex. att det är fuktsäkert och enkelt att få en översyn av hela processen. Inomhusarbetet har dock sina utmaningar. Hanteringen av trä och gips sprider mycket partiklar i luften och skapar en dammig och ohälsosam arbetsmiljö.

Fokus på personalen

Andreas Andersson är produktionschef på fabriken i Valdemarsvik. Med lång erfarenhet inom byggbranschen insåg han vad luftrening kunde göra för arbetsmiljön. ”Jag började som snickare i fabriken 2001 och har sedan dess fått bra erfarenhet genom olika roller. Jag har känt av problemen med luften och när jag fick tjänsten som produktionschef så ville jag aktivt driva frågan om luftrening”, berättar Andreas.

”Vi sänkte partikelhalten med 75 % på en halvtimme”

– Andreas Andersson, produktionschef, K2A Trähus AB

Lyckad testinstallation

Med en ungefärlig uppfattning av behovet hade Andreas efter en Google-sökning kontaktat ett par företag inom luftreningsbranschen. ”QleanAir svarade direkt och besökte oss redan samma dag. Representanten förstod våra utmaningar och föreslog en testinstallation av sju stycken FS 70 luftrenare”. Då Andreas var så insatt var det enkelt att lokalisera problemområden och hitta optimal placering av luftrenarna. Resultatet var tydligt. Bara en halvtimme efter installation visade mätinstrumentet att partikelhalten minskat med 75 %, från 80 miljoner till 20 miljoner partiklar, och det fortsatte att minska. Andreas berättar: ”Det var bara jag som såg mätinstrumentet men alla i fabriken märkte att något hände, luften blev bättre på en gång. Det var ingen tvekan att luftrenarna gjorde stor skillnad”.

Några månader efter installationen är både personal och ledning nöjda över beslutet att investera i luftrening. Personalen bekräftar att luften är mycket bättre, städningen har minskat och man är inte längre svart i näsan när man kommer hem.

Service med funktionsgaranti

En anledning till att K2A Trähus valde QleanAir som partner var den snabba återkopplingen, en annan viktig faktor var serviceerbjudandet. ”Nu vet vi ju att produkterna är väldigt effektiva och att vi får den rena luften vi vill ha, men första intrycket var avgörande. Vi fick snabbt svar, möjlighet till testinstallation och med serviceavtal som innebär att våra luftrenare fortsätter hålla samma höga nivå. Helhetsupplevelsen av QleanAir är att allt har gått väldigt snabbt och smidigt. Vi kan varmt rekommendera dem till andra företag som vill förbättra arbetsmiljön”, avslutar Andreas.

Om K2A Trähus AB

  • En av Sveriges ledande tillverkare av miljösmarta bostäder
  • Unik leverantör av Svanen-märkta lägenheter
  • Tillhör K2A-koncernen
  • Anläggningar i Valdemarsvik och Gävle
  • Producerar ca 1 000 enheter per år
  • Ca 100 anställda
  • Läs mer om K2A Trähus AB på www.k2a.se

Kontakta oss – vi hjälper dig

Vi kan hjälpa dig att undersöka möjligheterna att förbättra er arbetsmiljö genom en kostnadsfri riskbedömning.

Share This Story, Choose Your Platform!