Hoppa till innehåll

Så sparar du energi med luftrening i stora utrymmen

Att spara energi är något som alla tänker på just nu, i företag och organisationer och även i privatlivet. Att sänka innetemperaturen, stänga av all ventilationen och icke-nödvändig utrustning är sådant som övervägs i energisparandets namn. Sådana åtgärder kan resultera i en försämrad arbetsmiljö och hälsa. Men det finns sätt att spara energi utan att kompromissa med luftkvaliteten och den övergripande arbetsmiljön.

Använd luftrenare för att minska uppvärmningskostnaderna

Lokaler som produktionsanläggningar, logistikcenter och lager har vanligtvis högt i tak, där den uppvärmda luften fastnar. Ventilationen är sällan tillräckligt kraftfull för att skapa tillräcklig cirkulation, så den uppvärmda luften stannar vid taket som en värmekudde. Att bara skruva ner ventilationen och uppvärmningen leder till en obekväm arbetsmiljö, med kallt inomhusklimat och dålig inomhusluft som resultat. Med hjälp av luftrenare kan du sänka temperaturen och ändå ha ett behagligt inomhusklimat. Luftrenarna cirkulerar den uppvärmda luften och temperaturen blir jämnare i hela anläggningen. Samtidigt tar du bort farliga partiklar från luften, vilket i hög grad gynnar arbetsmiljön, produktkvaliteten och processeffektiviteten.

CP Metal installerade luftrenare och temperaturen steg 4–5 grader

Vår kund CP Metal A/S i Brædstrup, Danmark, har erfarenhet av detta. Det är en modern, orderproducerande smidesverkstad där alla möjliga föremål svetsas, pressas och svarvas i aluminium, rostfritt och vanligt stål. När en QleanAir FS 70 mobil luftrenare installerades i verkstaden steg temperaturen med 4–5 grader nästan direkt.

– Luftrenaren är ett oumbärligt verktyg för att skydda personalen från den farliga svetsröken. Som en bonus minskar den uppvärmningskostnaderna, säger VD Claus Kovdal Jørgensen.

Du kan potentiellt sänka temperaturen med 2–4 grader beroende på förhållandena i dina lokaler och utomhustemperaturen etcetera. Energimyndigheten uppskattar att du kan spara 5 % av uppvärmningskostnaden per sänkt grad i temperatur.

Energispartips för stora utrymmen

  1. Analysera kvaliteten på din inomhusluft.
  2. Anpassa ventilationen efter aktivitetsnivån i utrymmet.
  3. Installera luftrenare för att rengöra och cirkulera luften.
  4. Sänk värmen. Med luftrenare kan du potentiellt sänka temperaturen och ändå få ett bättre och jämnare inomhusklimat.
  5. Välj en luftreningsleverantör med ett fullserviceerbjudande som garanterar funktionalitet över tid.

QleanAir hjälper dig gärna med analysen och våra luftrenare levereras alltid med ett fullserviceerbjudande och vår unika Lifetime Performance Guarantee.

Luftrening förbrukar energi motsvarande en mixer eller kaffebryggare

Visste du att QleanAir FS 70 har en genomsnittlig strömförbrukning på 325 W, motsvarande en hushållsmixer, till ett luftflöde på upp till 4 000 m³/h? Vår största industriella luftrenare, QleanAir FS 90, förbrukar i genomsnitt 800–900 W, motsvarande en hushållskaffebryggare och ger ett luftflöde på upp till 10 000 m³/h.

Smart luftkvalitetskontroll

QleanAirs industriella luftrenare är energieffektiva och kan utrustas med ett smart luftkvalitetskontrollsystem, QleanAir Connect, som spårar viktiga prestandaindikatorer som luftflöde, energiförbrukning och luftkvalitet i realtid och historiskt.

Ta ett steg närmare ren luft

Vi stöttar dig gärna på resan mot en hälsosam, säker och produktiv arbetsmiljö. Välkommen att kontakta oss när som helst för en kostnadsfri konsultation.

Läs mer

Share This Story, Choose Your Platform!